Smörgåstårtan - recept



Nu kommer äntligen recept på smörgåstårtan som gjordes här hemma.

Fyllning 1 (till nedersta botten)
250 g kallrökt lax
½ gurka
6 salladslökar
½ kruka dill
250 g kesella
200 g färskost
1 dl creme fraiche
Riv gurkan och lägg i ett durkslag för att rinna av. Om du vill kan du också blanda ner lite salt för att dra ur vätskan ännu mer. Krama sen ur den efter ett tag och lägg i en skål. Strimla laxen, finhacka salladslök och dill.
Blanda kesella, färskost och creme fraich till en slät kräm och vänd sedan ner dom övriga ingredienserna (salta och peppra).
Fyllning 2 (till mellersta delen)
500 g räkor med skal
3 hårdkokta ägg
200 g färskost
1 dl kesella
1 dl majonäs
1 ask smörgåskrasse
Skala och hacka räkorna och äggen. Blanda färskost, kesella och majonäs till en slät kräm. Vänd ner räkorna, äggen och klipp ner krassen.
Fyllning 3 (översta delen)
100 g kräftstjärtar
1 dl kesella
1 dl pepparrotsost
80 g röd rom
saft av ½ lime
nägra kvistar dill
Blanda kesella, pepparrotsost till en slät kräm. Blanda sen i hackade kräftstjärtar, rom och limesaften.
Klipp ner lite dill och blanda.
Garnering
5 dl creme fraich
2 citroner
Garnering till botten
500 g kallrökt lax i skivor
vindruvor
Garnering till mitten
500 g räkor med skal
1-2 knippen gräslök
Garnering till toppen
80 g röd rom
100 g kräftstjärtar
1 lime
Lägg bottnarna direkt på ditt serveringsfat och varva med fyllning. (vi gjorde bara 2 fyllningslager - 3 bröd)
Bred sedan ut ett jämt lager med creme fraich.
Klä in kanterna på den understa delen med helften av laxskivorna - lägg dom lite omlott.
Lägg på mellan delen och bred med creme fraich ytterst. Tryck sen fast hackad gräslök längs kanterna.
Lägg på översta delen och bred med creme fraich ytterst. Tryck sen fast rom längs kanterna.
Sen kan man garnera lite som man vill men vi la vindruvor vid laxen där vi tänkt att vi skulle haft laxrosor men laxen räckte inte så om man vill ha detta får man köpta lite extra. Sen la vi en rad med räkor på mellersta kanten och kräftstjärtar och lime på det översta.
Bara fantasin kan sätta stopp för alla olika garneringar som finns. Prova gör som du själv vill!
Kommentarer
Postat av: Dennis - 17 år och pappa
Ojojoj, vilket berg! :o
Postat av: Anonym
Michaela, du är verkligen super duktig på pyssel, foton, baka, laga mat - ja ALLT! Tycker verkligen du är super duktig // Kramar Monica o Felice
Trackback